1 Läs mer >>
VÄNSTERPARTIET HAR BÄST MILJÖPOLITIK
Naturskyddsföreningen har granskat partiernas miljölöften. Det är tydligt att Vänsterpartiet och Miljöpartiet är de partier som har klart bäst miljöpolitik. På den borgerliga sidan är det Liberalerna som är bäst på miljö. Centerpartiet, som ofta vill utmåla sig som ett miljöparti på den högra sidan, har inte alls så lysande resultat i undersökningen. Övriga partier är inte alls i närheten av V och MP´s topplacering och föga förvånande så är SD sämst på miljöfrågorna med en riktig bottenplacering.
 

Vänsterpartiets mål är att Sverige ska drivas med 100 % förnybar energi år 2040. Det ska vara enklare att ta bussen än bilen till jobbet. Därför vill vi införa en utbyggd och avgiftsfri kollektivtrafik samt anropsstyrd närtrafik på landsbygden. Vi vill minska köttkonsumtionen och öka den växtbaserade kosten bland annat genom att införa vegetariska rätter vissa dagar i skolan. Det kött som vi använder i våra kök ska vara svenskt, närproducerat och helst ekologiskt.

 

I Askersund har vi en fantastisk miljö med Tiveden och sjön Vättern och självklart vill vi hindra miljöförstöring genom skjutningar i Vättern och hot om nya gruvbrytningar som riskerar att förorena vårt dricksvatten. Vi vill att Askersund ska bli ett kretsloppsanpassat samhälle där vi fortsätter att sätta upp fler solceller på kommunens tak, laddstolpar och använda biogas till våra fordon. Vi är glada att Vänsterpartiets aktiva miljöarbete har gett resultat och vi vill fortsätta på den utstakade vägen. Nu är det dags att se över vår ordinarie verksamhet. Inom vården, skolan, vaktmästeri, bygg mm måste vi minska engångsartiklarna, minska matsvinnet, sänka energiförbrukningen, förbättra logistiken, bygga klimatsmart, förhindra att läkemedelsrester når våra vattendrag, spara på papper samt släcka lampor och stänga datorer när de inte används mm.

 

ASKERSUND SKA BLI LEDANDE PÅ MILJÖARBETE!

 

V BÄST PÅ MILJÖ!

0 Läs mer >>
INGEN ÄR MINDRE VÄRD ÄN NÅGON ANNAN
Oavsett om du är gammal eller ung, vilken sexuell läggning du har, vilket kön du tillhör, eller var du är född, så är du lika mycket värd som alla andra! Ingen ska få säga kränkande ord eller behandla dig illa för att någon annan tycker att du inte passar in. Du har samma rättigheter och skyldigheter som alla andra som bor i vår kommun och vi är glada att just du bor här. Vänsterpartiet kommer alltid att kämpa för allas lika värde!
 
 

ALLAS LIKA VÄRDE

0 Läs mer >>
AVGIFTSFRI OCH TILLGÄNGLIG KOLLEKTIVTRAFIK
 

Trafiken står för en stor del av vår klimatpåverkan. För att minska trafikens miljö- och klimatpåverkan räcker det inte att bilarnas utsläpp minskar. Vi måste också öka kollektivtrafikens andel av resorna.

 

Vänsterpartiet tycker att staten har ett ansvar för att öka resandet med kollektivtrafik. Biljettpriset har betydelse för att fler ska ställa bilen och istället välja att åka kollektivt. Genom att sänka taxorna eller införa avgiftsfri  kollektivtrafik skapas också ökade möjligheter för dem med låga inkomster att resa.

 

Kollektivtrafiken ska göras tillgänglig på flera sätt. Dels tillgänglig på så sätt att alla ska ha råd att åka med trafiken. Den måste också anpassas så att det ska vara möjligt att resa kollektivt för personer med olika funktionsnedsättningar. För vissa så är det färdtjänsten som är det enda alternativet. Då bör färdtjänsten jämställas kollektivtrafiken med låga eller inga taxor, så att alla får samma ekonomiska förutsättningar att resa till skola, jobb och fritid. Det måste också vara enkelt att boka en resa och köpa biljett. Även de som bor på landsbygden måste få möjlighet att resa kollektivt, då med den anropsstyrda närtrafiken som kan byggas ut med turer som gör det attraktivt att resa och möjligt för människor att bo kvar utanför städerna.

 

Vi har lokalt fått igenom satsningar på gratis kollektivtrafik i flera kommuner och har även föreslagit statligt finansierade storskaliga försök med gratis kollektivtrafik i några län. Genom budgetsamarbetet med regeringen görs det nu en satsning på avgiftsfri kollektivtrafik för skolungdomar på sommarlovet i enlighet med Vänsterpartiets förslag. I Region Örebro län har vi lyckats få igenom sänkningar på biljettpriset på långa resor och sommarlovsbiljett för alla åldrar med 50 % rabatt. I höst startar också försök med anropsstyrd närtrafik på landsbygden och småorter i Nora och Askersund, en fråga som Vänsterpartiet har drivit länge. Målsättningen är att detta ska införas i hela länet inom två år.

 

Flera saker måste göras samtidigt för att öka andelen resor med kollektivtrafik och minska bilismen i våra städer. Exempelvis måste stadsplanering ske så att mer utrymme ges för kollektivtrafik och tillgången till kollektivtrafik och turtäthet måste öka. Vårt mål är en utbyggd, avgiftsfri kollektivtrafik som funkar för alla. Möjligheten att resa billigt och klimatsmart ska vara i fokus, inte företagens vinstmaximering.

 

 

 

KOLLEKTIVTRAFIK

0 Läs mer >>
ALLA SKA HA RÅD MED TANDVÅRD!
Vänsterpartiet vill att man ska kunna gå till tandläkaren oavsett om man har hög eller låg inkomst. Det ska inte synas i munnen hur mycket pengar man tjänar. Därför föreslår vi ett ordentligt högkostnadsskydd i tandvården!
 

Förslaget innebär att kostnader för tandvård över 2 000 kronor subventioneras fullt ut. Detta gäller de kostnader den enskilde har under en tolvmånadersperiod. Förslaget innebär ett avskaffande av det nuvarande systemet där staten subventionerar 50 procent på kostnader mellan 3 000 och 15 000 kronor och 85 procent från 15 000 kronor och uppåt. Tandvårdsbidraget påverkas inte av förslaget.

 

Vänsterpartiet föreslår även att de vanligaste behandlingarna får en nationell taxa som innebär ett tak på vad respektive behandling får kosta, oavsett vårdgivare. Reformen skulle göra att det blir klart och tydligt för varje patient vilka kostnader en behandling innebär. Reformen skulle även i många fall ge billigare tandvård. Detta eftersom den nationella taxan i praktiken skulle innebära ett tak för de priser som vårdgivaren sätter.

 

Under de senaste fyra åren har Vänsterpartiet fått igenom att fler unga får gratis tandvård. Vi har sett till att tandvårdsbidraget fördubblas och för många äldre mer än så. Nu går vi till val på att göra ännu mer. Det är orimligt att det kostar så väldigt mycket mer att gå till tandläkaren än att få annan vård. Alla ska ha råd att ha friska tänder!

 

TANDVÅRD - MAX 2000 K...