0 Läs mer >>
SÄNKT HYRA MED VÄNSTERPOLITIK!

Vänsterpartiet vill införa en ny typ av hyresmodell, Vänsterhyror, som skulle innebära 30 procent lägre hyror i nyproduktion. Med vår modell skulle fler ha råd att bo i en nyproducerad hyresrätt. Förslaget finansieras genom att hyrorna baseras på låneräntan istället för den kalkylränta som man normalt sätter hyrorna utifrån. Den lägre hyran gäller under tio år för att sedan omförhandlas. Modellen har utvecklats av det allmännyttiga bostadsbolaget Örebrobostäder och har gett goda resultat lokalt.

 

Idag råder det bostadsbrist i stora delar av landet. Bostadsbristen leder till trångboddhet och begränsar människors möjligheter att ta ett jobb, studera eller flytta hemifrån. Därigenom påverkas både individens frihet och samhällets utveckling negativt.

 

De senaste åren har det byggts många nya bostäder men det behövs många fler. Enligt Boverket behöver vi bygga 600 000 bostäder fram till år 2025 för att fylla behovet. Det motsvarar ca 80 000 bostäder per år. Det som framförallt behövs är hyresrätter som folk har råd med.

 

De hyresrätter som byggs har så hög hyra att hushåll med låga och normala inkomster inte har råd att efterfråga dem. Enligt statistik som Hyresgästföreningen tagit fram via SCB har drygt hälften av hushållen inte råd att hyra en nyproducerad hyresrätt. Bostadsbristen består därför - trots ett högt bostadsbyggande de senaste åren. Det är kort sagt brist på hyresrätter som folk har råd att efterfråga. Så kan vi inte ha det.

 

Vänsterpartiet i Askersund kommer att verka för att Vänsterhyror på nyproducerade hyresrätter införs här i Askersund. Vi kommer att ställa krav på att det allmännyttiga bostadsbolaget tar sitt samhällsansvar och bygger hyresrätter som folk har råd att efterfråga. Vi vill också använda oss av de avtal som är tecknade mellan SKL och husfabrikanter som ger avsevärt lägre byggkostnader för hyresbostäder. 

 

Under mandatperioden har Vänsterpartiet drivit igenom ett investeringsstöd som gör det billigare att bygga hyresrätter med rimliga hyror. Hittills har 13 000 lägenheter tillkommit med investeringsstöd. Vänsterhyror kan användas på lägenheter byggda både med och utan investeringsstödet. De riktigt låga hyrorna går dock bara att få med investeringsstödet. För en nybyggd trea motsvarar det 3000 kronor lägre hyra per månad. Vänsterpartiet vill därför se ett utökat stöd för att fler nyproducerade lägenheter ska kunna få så låga hyror som möjligt.

 

Genom att införa Vänsterhyror för nyproducerade hyresrätter kommer fler ha råd att bo i dessa lägenheter. Sänkta hyror har direkt inverkan på människors ekonomi. Det ger den trångbodda familjen möjlighet att bo lite större. Den ensamstående föräldern har råd med ett till rum och slipper sova i vardagsrummet. Det ger den som är ung och har en osäker inkomst en lite större trygghet – hela lönen kommer inte ätas upp av hyran. Så bygger vi bostäder för alla – inte bara några få.

 

Här nedan är bilder på hus med de avtal som SKL har tecknat med husfabrikanter för billigare byggkostnader:

 
 

HYROR

0 Läs mer >>
TANDVÅRD FÖR HÖGST 2000 KR!

Vänsterpartiet föreslår en reform där kostnader för tandvård över 2 000 kronor fullt ut subventioneras. Detta gäller de kostnader den enskilde har under en tolvmånadersperiod. Förslaget innebär ett att nuvarande system där staten subventionerar 50 procent på kostnader mellan 3 000 och 15000 kronor och 85 procent från 15 000 kronor och uppåt avskaffas. Tandvårdsbidraget påverkas inte av förslaget.

 

De ekonomiska klyftorna präglar Sverige. Hundratusentals svenskar går inte till tandläkaren fast de behöver det. För den som ändå inte har råd med behandlingen blir det mindre meningsfullt att över huvud taget undersöka tänderna. Enligt PRO har 13 procent av pensionärerna avstått från tandläkarbesök under det senaste året trots att de haft problem med tänderna. Bland pensionärerna med de lägsta inkomsterna var det nästan en fjärdedel som inte gick till tandläkaren. Men problemet finns bland personer i alla åldrar. Sedan tandvårdsmarknaden avreglerades har priserna stigit kraftigt. De höga kostnaderna för undersökning och behandling gör att de som tjänar minst besöker tandläkaren mer sällan eller helt avstår från tandläkarbesök.

 

Vänsterpartiets utgångspunkt är att alla ska ha råd med friska tänder. Precis som att man kan gå till sjukvården oavsett om man är rik eller fattig så ska man kunna gå till tandläkaren. Det ska inte synas i munnen om man har hög eller låg inkomst. Det är dags för nästa stora sociala reform – ett högkostnadsskydd i tandvården.

 

Med detta förslag tas stora steg mot Vänsterpartiets mål om att tänderna på riktigt ska anses som en del av kroppen och därför omfattas av högkostnadsskydd. Vårt svar på ett Sverige där toppen drar ifrån, och där många lämnas efter, är en politik för ekonomisk jämlikhet. Stora klyftor är dåligt för ett lands utveckling. Och tvärt om. Jämlika samhällen presterar bättre. Folk mår bättre. Vi vill att Sverige åter igen ska bli världens mest jämlika samhälle, ett samhälle där tänder och god munhälsa inte längre en klassfråga.

 

TANDVÅRD!

0 Läs mer >>
VÄNSTERPARTIET HAR BÄST POLITIK FÖR DJUREN!
Organisationen Djurens rätt har granskat de politiska partierna och vad de har gjort för djuren. Vänsterpartiet är helt outstanding när det gäller att skydda djuren och lägga förslag som gynnar dem, säger Marcus Olofsson på TV4 som rapporterar om organisationens granskning. Nedanstående bilder säger det mesta om vilka som ser till djurens intressen på bästa sätt. Vill du läsa mer så kan du gå in på denna länk:
 
https://www.djurensratt.se/val2018/granskning2014-2018
 
 
 

DJURRÄTT!

0 Läs mer >>

SATSA PÅ LANDSBYGDEN!

De flesta affärer och arbeten finns i storstäder och i centrum. Kvar blir småorter och landsbygd. Det kallar vi för det svikna Sverige. Vi vill ha rättvisa för det svikna Sverige. Sverige ska vara ett land som håller ihop. Du ska kunna lita på välfärden var du än bor. Polis, brandkår, bussar, vård och annan service ska finnas även på landsbygden och i mindre orter. Varje ny statlig myndighet ska läggas utanför storstäderna. Det finns ungdomar som gör brott, som ett sätt att tjäna pengar. Vänsterpartiet vill förhindra detta genom att ge alla barn en uppväxt med möjligheter i förskolan, i skolan och på första jobbet. Ingen ska behöva se kriminalitet som en lösning.

 

Den negativa spiralen med att allt fler flyttar från landet till storstäderna måste vända. Vänsterpartiet vill ta till vara landsbygdens möjligheter! Många stadsbor och turister från andra länder avundas den vackra natur som för många av oss omgärdar våra hem. Det måste vara möjligt att bo och verka även utanför storstäderna! Därför är det viktigt att vi förbättrar möjligheterna att resa kollektivt till skola, arbete, fritidssysselsättningar och till kultur.

*Den anropsstyrda närtrafiken måste permanentas och utvecklas med fler turer på landsbygden och småorter.

*Laddstolpar för elfordon bör finnas även i mindre orter.

*Det måste finnas förskolor som är anpassade efter de arbetstider som de boende på orten har och     bostadsmarknaden måste stärkas.

*Titta på möjligheten att bygga bostadsrätter i Olshammar med sin fina hamn, vackra skärgård och närhet till   Tiveden? Om det visar sig lyckosamt, så vill vi sedan gå vidare med andra områden.

*Småskolorna i vår kommun ska bevaras och utvecklas.

 

Sverige måste bli nästintill självförsörjande på livsmedel. Idag kommer mer än 50 % av vår mat från andra länder. För att uppnå det behöver både kommuner och regioner samt vi som bor här handla kött och andra grödor från närproducerande bönder och allra helst ekologiskt och miljövänligt förstås. Att handla så nära som möjligt skapar fler jobb i området, vi minskar transporterna och vi minskar vår sårbarhet. Det är känt att Sverige har bland världens bästa djurskydd och vi använder mindre antibiotika, giftiga kemikalier och bekämpningsmedel i vårt lantbruk. Att handla närproducerat möjliggör också för människor att kunna bo kvar på landet. Bioenergi, vindkraft, förädling av skogsråvara, turism och livsmedelsproduktion är viktiga näringar på landsbygden.

 

Det finns många lantbruk och småföretag på landsbygden och i småorterna. De är själva navet i Sveriges framgångsfaktor. Vi måste öka deras möjlig-heter att överleva och växa. Idag flyttas ofta skattepengar från landsbygden till storstäderna och det är något som Vänsterpartiet vill ändra på.

*Öka satsningarna på bredband på landsbygden.

*Slopa sjuklöneansvaret för mindre företag.

*Förändra skattesystemet så att mer pengar går till mindre orter.

*Även företagare ska vara trygg med att de får ersättning vid sjukdom.

*Satsa på besöksnäringen.

*Förändra lagar så att det ska bli lättare för kommuner och regioner att handla närproducerade livsmedel med   höga krav på djuromsorg.

*Satsa mer på gröna näringar såsom vind, sol, bioenergi, vatten.

*En del av de vinster som görs genom exploateringar på landsbygden bör komma de boende till del genom   ökad samhällsservice.

 

På bild är en av Vänsterpartiets kommunfullmäktigekandidater - Lena Östring:

 

LANDSBYGDEN BEHÖVS!

0 Läs mer >>

VÄNSTERPARTIET STÅR FÖR SINA ÅSIKTER

Det finns så mycket som man helst inte ska prata om. Sådant som man ska tala tyst om, eller inte alls. Tyvärr så finns det många exempel även i Askersund på hur det inte bör fungera. Våra kommuninvånare upplever inte alltid den politiska organisationen och de olika kommunala verksamheterna som lyhörda för kommuninvånarnas och brukarnas behov och synpunkter. Ibland går det t o m så långt att man blundar för stora brister som finns i verksamheten.

 

För några månader sedan gjorde flera föräldrar till barn med neurologiska funktionshinder en skrivelse till barn- och utbildningsnämnden. De anser inte att deras barn får den stöttning som de behöver i skolan. Förutom många konkreta förslag till förbättringar så skriver de också så här.Vi upplever att det finns ett stort motstånd – inte bara mot att samarbeta med oss föräldrar – utan även mot att söka hjälp utifrån, vilket vi föräldrar beklagar. Vi föräldrar känner oss rättslösa. Vi inte vet vart vi ska vända oss. Vi upplever inte att någon lyssnar på oss. Istället upplever vi att vi tystas ner och/eller ignoreras vart vi än försöker vända oss.” Politiker och skolledning lovade att ta upp deras konkreta förslag till diskussion, men ännu har inget hänt, trots att många månader har gått. Varför är det så obehagligt att ta till sig föräldrarnas rop på hjälp och faktiskt försöka att göra någonting?

 

Ett annat exempel är att det under mer än 30 års tid har förekommit ofredanden av elever på högstadieskolan i Askersund. Flera generationer av flickor har drabbats av obehagliga upplevelser under skoltid, men ändå har inget gjorts. Hur kommer det sig? Både elever och barn har också många gånger påtalat problem med mobbing och våldsamheter på högstadiet. Till svar får de att det minsann inte finns några problem på deras fina skola. Allvarliga saker som sexuella ofredanden, mobbing och kränkande behandling kan vi aldrig låta tystas ned! Är det verkligen viktigare att skydda skolans rykte, än att ta tag i de problem som finns? Om man verkligen vill komma till rätta med mobbing, ofredanden och kränkande behandling, så måste krafttag sättas in omedelbart! Säg som det är – det är enda sättet att kunna lösa problemen tillsammans!

 

För någon månad sedan diskuterades flera olika nedskärningsförslag i barn- och utbildningsnämnden, men utåt ville man låtsas som att förslagen inte fanns. Nämndordföranden pratade om lögner och fake news. Det fanns inga förslag på att ”nattis” skulle sparas bort, eller att förskolorna skulle minska sina öppettider, och att neddragningar på familjecentralen diskuterades. Ändå stod de där – svart på vitt på ett dokument från barn- och utbildningsnämnden. Var finns ärligheten?!

 

Nyligen har också en skolutredning tagits fram där slutsatsen är att alla småskolor och även flera förskolor i de mindre orterna ska läggas ned och två stora skolor är de enda som ska vara kvar avseende årskurs F-6. Många som bor utanför Askersund och Åsbro känner en oro för hur detta ska drabba deras barn eller deras bygd. Alla partier, förutom Vänsterpartiet, sa att de inte har bestämt sig än, men står ni verkligen för era åsikter när ni påstår det? I kommunstyrelsen i maj föreslog allianspartierna att Närlundaskolan skyndsamt skulle byggas ut enligt utredningens förslag, och SD, S och MP tycket det var en bra idé. Om ni verkligen menade vad ni sa om att ni inte har bestämt er – då är det rent ut sagt dumt att skynda fram ett beslut om omedelbar utbyggnad, innan någon vet hur många barn som faktiskt ska gå på den skolan. Eller är det så att ni redan har bestämt er för att lägga ned småskolorna, men inte vill erkänna det så här i valtider? Vi i Vänsterpartiet vågar stå för våra åsikter och går tydligt ut med att vi INTE kommer att lägga ned några småskolor om vi får bestämma, utan istället vill göra satsningar på de mindre skolorna. Det här med småskolor eller inte småskolor är ju inte direkt någon nyhet. Varje år diskuterar vi detta, då det har kommit förslag från skolledningen under varje budgetdiskussion om önskemål om att stänga de mindre skolorna. Ni sju partier (S, MP, M, KD, L, C och SD) låtsas som att ni har blivit helt tagna på sängen med denna utredning och ni har ingen aaaning om vad ni ska tycka! Något parti har i dagarna gått ut med att de nu har kommit fram till att de inte tänker lägga ned småskolorna, men står fast vid en utbyggnad av de två största skolorna. Hur kan vi vara säkra på att detta inte är att smyga fram en nedläggning för att slippa att detta blir en valfråga, när ni nyss talade i termer av skolnedläggelser? Vi i Vänsterpartiet vill att ni då visar handlingskraftiga förslag på hur ni vill satsa på småskolorna precis som vi gör. Vi förväntar oss också att ni utreder hur många elever som faktiskt ska gå på Närlundaskolan innan någon eventuell utbyggnad påbörjas.

 

Många partier idag vågar inte heller ta ställning mot rasism! Tänk om vi förlorar väljare om vi tar avstånd mot rasism, tänker många. Och om vi säger att vi har främlingsfientliga åsikter, då kanske vi kan förlora väljare även då, tänker andra. Men allt handlar inte om hur många röster man kan knipa åt sig i valet. Är inte mänskliga rättigheter, demokrati och rättvisa långt viktigare än hur många procent ett parti kan få i ett val? Vänsterpartiet har vågat tagit ställning MOT rasism och för allas lika värde! Vänsterpartiet är också det enda parti som har anslutit sig till nätverket ”Askersund mot rasism”!

 

Det finns mycket annat som vi i Vänsterpartiet funderar över. Hur kunde det ligga en färdig bro och vänta dagen efter att fullmäktige sa nej till 3 extra miljoner till Borgmästarholmens bro? Varför tyckte alla andra partier förutom Vänsterpartiet att det var okej att bygga carportar till ett privat fastighetsbolag? Ska verkligen Borgmästarholmen arrenderas ut för 100 kr per år utan att kommuninvånarna har fått chans att komma med synpunkter på vilken verksamhet som invånarna helst vill se där? Det borde alla i Askersunds kommun få rösta om, tycker vi. Oavsett vilka åsikter vi olika partier har, så borde alla våga stå för sina åsikter – det tycker vi inte sker idag. Säg som det är och stå för era åsikter – det gör Vänsterpartiet!


På bild är en av våra fullmäktigekandidater – Björn Naesje:

 

SÄG SOM DET ÄR!

0 Läs mer >>
 
 

V HAR FÅTT IGENOM:

0 Läs mer >>
 
 

FÖRVERKLIGAD POLITIK!

0 Läs mer >>
Nu har Vänsterpartiet i Askersund en ny blogg. Här tänker vi skriva lite olika saker inför valet. Vi hoppas återkomma med blogginlägg inom kort.
 
 

NY BLOGG

0 Läs mer >>

Mitt första inlägg.

Välkommen till min ny...