VALLÖFTEN 2018

ETT SVERIGE FÖR ALLA!

Vänsterpartiet vill göra satsningar som verkligen gör skillnad och påverkar människors vardag till det bättre. Därför vill vi ta krafttag mot mobbing på skolorna, för inga barn ska behöva känna sig rädda när de går till skolan! Vi måste också förbättra stödet för de barn som behöver extra stöd i sin inlärning, så att inget barn halkar efter. Alla barn ska ha råd med en aktiv fritid. Vänsterpartiet vill införa gratis kulturskola och avgiftsfri idrottskola för barn där man ska kunna prova på olika sporter.

 

För Vänsterpartiet så är det av största vikt att satsa på landsbygden och mindre orter! Då är det även viktigt med en utbyggd kollektivtrafik som är avgiftsfri och med turer som man kan resa med till skola, arbete och fritid. I länet vill vi permanenta det försök med anropsstyrd närtrafik på landsbygden som vi har fått igenom, samt öka turerna till att omfatta även kvällar och helger. Vi vill också förändra skattesystemet så att mer pengar går till mindre kommuner och orter, samt att de boende på landsbygden ska få del av de pengar som skapas när företag exploaterar deras naturtillgångar.

 

Vi vill införa ett högkostnadsskydd för tandvård, där man aldrig betalar mer än 2000 kr per år, så att alla har råd med en god tandhälsa. Äldre som har hemtjänst eller bor på äldreboende ska kunna få hemlagad mat, genom en statlig satsning som vi kallar för ”matlyftet” och trygghetslarm ska vara avgiftsfritt. Vi vill anställa fler inom vården – en satsning på 3 miljarder i Sverige. Det ska leda till en bättre kvalitet för de äldre, men också en bättre arbetsmiljö för personalen. Vänsterpartiet vill successivt införa sex timmars arbetsdag och ta bort de delade turerna. Det måste bli attraktivt att utbilda sig och jobba inom vårdyrkena.

 

Djurens rätt och Naturskyddsföreningen har granskat de politiska partierna och Vänsterpartiet ligger på första plats gällande både djurskydd och miljöfrågor. Vi kommer självklart att fortsätta vårt aktiva arbete för en bättre miljö och ett stärkt djurskydd. Det är inte bara de allra rikaste som ska ha råd att bo bra, därför vill vi bygga nya hyresrätter med så kallade ”vänsterhyror” som innebär 30 % lägre hyror i jämförelse med andra nybyggnationer. I Vänsterpartiets Sverige finns det plats för alla, oavsett var du kommer ifrån, vilket kön du tillhör, vilken sexuell läggning du har eller om du är ung eller gammal. Tjockleken på din plånbok ska inte avgöra om du kan få ett gott liv eller inte. Sverige ska vara en bra plats att bo på för alla!

 

Katarina Raneborn,

Kommun- och regionpolitier

Vänsterpartiet Askersund

 

Kommentera här: