LEVANDE LANDSBYGD

SATSA PÅ LANDSBYGDEN!
Sverige måste bli nästintill självförsörjande på livsmedel. Idag kommer mer än 50 % av vår mat från andra länder. För att uppnå det behöver både kommuner och regioner samt vi som bor här handla kött och andra grödor från närproducerande bönder och allra helst ekologiskt och miljövänligt förstås. Att handla så nära som möjligt skapar fler jobb i området, vi minskar transporterna och vi minskar vår sårbarhet. Det är känt att Sverige har bland världens bästa djurskydd och vi använder mindre antibiotika, giftiga kemikalier och bekämpningsmedel i vårt lantbruk. Att handla närproducerat möjliggör också för människor att kunna bo kvar på landet. Bioenergi, vindkraft, förädling av skogsråvara, turism och livsmedelsproduktion är viktiga näringar på landsbygden.
 

Vänsterpartiet vänder inte kappan efter vinden utan står fast  vid att en satsning på småorter och landsbygd är av största betydelse för att hela kommunen ska leva! Då är det också av yttersta vikt att både behålla och utveckla skolor och förskolor på de mindre orterna! Vi kan inte stå handfallna och se på när beslut fattas som försämrar för de boende på landsbygden. Vi är övertygade om att genom kloka beslut och en skolorganisation  som värnar om alla elevers bästa, så går det att få en ökad kvalitet och trygghet i skolorna både i staden och på småorterna. Den digitala tekniken kan användas till att stärka upp undervisningen i de ämnen där behöriga lärare saknas. De olika skolorna skulle kunna profilera sig på olika inriktningar, där barnen kan utvecklas efter personliga intressen. Det skulle t ex  kunna handla om miljöprofil i Snavlunda, kultur i Rönneshytta, IT/media i Åmmeberg, språk i Hammar och kanske idrott i Närlunda? Upptagningsområdena till skolorna bör också ses över. De senaste 15 åren har vi haft en förvaltning som har planerat för en avveckling av småskolorna. Nu är det dags att istället satsa på kommunens alla skolor! Vi vet med säkerhet att det kostar oss ca 85 st lärartjänster om vi följer det utredningsförslag som togs fram i våras. Det är pengar som vi inte har råd med! Till en betydligtlägre kostnad kan vi istället utveckla småskolorna och då även få en levande landsbygd på köpet.

 

De flesta affärer och arbeten finns i storstäder och i centrum. Kvar blir småorter och landsbygd. Det kallar vi för det svikna Sverige. Vi vill ha rättvisa för det svikna Sverige. Sverige ska vara ett land som håller ihop. Du ska kunna lita på välfärden var du än bor. Polis, brandkår, bussar, vård och annan service ska finnas även på landsbygden och i mindre orter. Varje ny statlig myndighet ska läggas utanför storstäderna. Det finns ungdomar som gör brott, som ett sätt att tjäna pengar. Vänsterpartiet vill förhindra detta genom att ge alla barn en uppväxt med möjligheter i förskolan, i skolan och på första jobbet. Ingen ska behöva se kriminalitet som en lösning.

 

Den negativa spiralen med att allt fler flyttar från landet till storstäderna måste vända. Vänsterpartiet vill ta till vara landsbygdens möjligheter! Mån-ga stadsbor och turister från andra länder avundas den vackra natur som för många av oss omgärdar våra hem. Det måste vara möjligt att bo och verka även utanför storstäderna! Därför är det viktigt att vi förbättrar möjligheterna att resa kollektivt till skola, arbete, fritidssysselsättningar och till kultur.

 

*Den anropsstyrda närtrafiken måste permanentas och utvecklas med fler turer på landsbygden och småorter.

*Laddstolpar för elfordon bör finnas även i mindre orter.

* Det måste finnas förskolor som är anpassade efter de arbetstider som de boende på orten har och bostadsmarknaden måste stärkas.

*Titta på möjligheten att bygga bostadsrätter i Olshammar med sin fina hamn, vackra skärgård och närhet till Tiveden?

 

Det finns många lantbruk och småföretag på landsbygden och i småorterna. De är själva navet i Sveriges framgångsfaktor. Vi måste öka deras möjligheter att överleva och växa. Idag flyttas ofta skattepengar från landsbygden till storstäderna och det är något som Vänsterpartiet vill ändra på.

*Öka satsningarna på bredband på landsbygden.

*Slopa sjuklöneansvaret för mindre företag.

*Förändra skattesystemet så att mer pengar går till mindre orter.

*Även företagare ska vara trygg med att de får ersättning vid sjukdom.

*Satsa på besöksnäringen.

*Förändra lagar så att det ska bli lättare för kommuner och regioner att handla närproducerade livsmedel med höga krav på djuromsorg.

*Satsa mer på gröna näringar såsom vind, sol, bioenergi, vatten.

*En del av de vinster som görs genom exploateringar på landsbygden bör komma de boende till del genom ökad samhällsservice.

*Sänkta studielån om man tar jobb i mindre kommuner för att få kompetens även till landsbygden.

 

 

Kommentera här: