DET ÄR VÅR TUR NU!

SATSA PÅ DE KVINNODOMINERADE YRKENA!
År efter år har politiker pratat om att arbetare inom låglöneyrken borde prioriteras, men ingenting händer. Nu är det dags att göra något åt det! Inom Askersunds kommun vill vi satsa på de kvinnodominerade yrkena och först och främst successivt börja införa sex timmars arbetsdag med bibehållen lön. Arbetsmiljön måste förbättras och  de delade turerna tas bort! Alla har ni nog hört att det saknas pengar i kommunen och att det måste skäras ned i verksamheterna. Många partier föreslår stora neddragningar inom vården och skolan. Vi i Vänsterpartiet tycker att vi i första hand måste behålla de verksamheter som är allra viktigast och istället omfördela pengar från administration och tjänstesektorn till skolan och vården, så att vi kan erbjuda en bra arbetsmiljö och hög kvalitet för barn och äldre.
 

Nu är det dags att prioritera de kvinnodominerade låglöneyrkena såsom vård, barnomsorg, kost och städ i Askersunds kommun. Vi vill införa arbetstidsförkortning successivt först inom den offentliga sektorn. Till det ska statliga bidrag lämnas för att införa det på en arbetsplats per kommun för att sedan byggas ut steg för steg. Dels handlar det om att man ska må bra på jobbet, att orka göra ett effektivt arbete, att ha tid över på fritiden och en bra livskvalitet. Föräldrar får också mer tid med sina barn och kortare dagar på dagis.  

 

 V vill införa detta successivt och steg för steg permanenta sänkt arbetstid först inom den offentliga sektorn. Till det ska statliga bidrag lämnas. Sedan 8 timmars arbetsdag infördes, så har produktiviteten i samhället ökat och vinsterna är större än förut, men arbetarna har inte fått ta del av de stora vinstökningarna i samhället generellt, utan pengarna har istället stoppats i aktieägarnas fickor. Då är det väl på tiden att arbetarna får del av det ökade utrymmet genom att få sänkt arbetstid? Varför gick det att införa 8 timmar, men inte 6 timmar? Var inte syftet då att låta arbetarna ta del av den ökade produktiviteten? Varför ska arbetarna inte få ta del av ökad produktivitet idag? Många människor idag är sjukskrivna för att de har en hög belastning på sitt arbete.  Sjukskrivningar kostar pengar. Vi har också arbetslöshet i Sverige. Det kan väl tyckas dumt att betala en massa pengar i onödan om man istället kan ordna jobb, riktiga jobb, åt människor som saknar arbete och som vill arbeta.

 

När försök har gjorts med sex timmars arbetsdag i Göteborg så blev kostnaden 10 miljoner. P g a försöket så minskade staten sin kostnad för A-kassa med 4,7 miljoner. Sedan har vi minskade kostnader för sjukskrivningar med några hundra tusen. Sedan får man titta på de kostnader som en kommun har när de beordrar ut fast anställd personal när de egentligen är lediga. De ska då ha övertidsersättning som är en dubbel kostnad i många fall. Detta har hänt många gånger i Askersunds kommun. Sedan har vi olika typer av "locklöner" för att få personal att börja jobba i Askersund och andra förmåner som man vill locka ny personal med. Mer än halva kostnaden är då redan betald.

 

Om man dessutom står och väger mellan att helt sakna personal, för att många anser vårdyrket för tungt, eller att betala några extra kronor för ett yrke som har låg lön, men är en av de viktigaste i samhället, och samtidigt skapa en arbetssituation som känns både lockande och gör så att personalen orkar med - ja, vad ska man välja då? För mig är det självklart att satsa på personalen och kunna erbjuda arbetstider och längd som minskar sjukskrivningar och ökar arbetsglädjen och orken.

 

När man förändrar till 6 timmars arbetsdag eller 30 timmars vecka med bibehållen lön, så blir det ju naturligt att man också måste förändra schemaläggningen. Då ska man självklart ta bort de delade turerna. Det blir troligen lättare att rekrytera personal med minskad arbetstid och bättre schemaläggning. På så sätt kanske vi kan få tillbaka de som har sökt sig till andra branscher, men har en utbildning. Det kanske också blir mer attraktivt att utbilda sig till olika bristyrken inom välfärden. 

 

 

 

Kommentera här: